Mýty o vlasoch

04.11.2010 08:46

Veci, ktoré by ste mali vedieť

Vlasy ako koruna krásy sú opradené rôznymi poverami. Kto sa v tom všetkom má vyznať? Vybrali sme tie najzaužívanejšie a zistili, či ide o pravdu, alebo lož.


 

Horúce elektrické natáčky poškodzujú vlasy.

PRAVDA LEN SČASTI!
Železné natáčky bez ochranného povrchu skutočne vlasy poškodzujú, keďže na ne pôsobia ako žehlička či horúci fén. Preto dbá veľa výrobcov na pokrytie ich povrchu ochranným poťahom, napríklad teflonom. Dôležité je v každom prípade natáčať výlučne suché vlasy.

 

 

Vlasovú masku nanášajte na celé vlasy od korienkov až ku končekom.

LOŽ!
Pri korienkoch sú vlasy zdravšie, keďže ešte nemuseli toho toľko vydržať ako končeky. Odborníci odporúčajú nanášať vlasovú kúru raz do týždňa a to len na dĺžku a končeky vlasov. Oplachujte ich tak, že si vlasy prehodíte cez hlavu. Svoju dávku výživy tak dostanú aj korienky.

 

 

Penové tužidlo nanášajte na celý povrch vlasov.

PRAVDA LEN SČASTI!
Klasické penové tužidlo,ktoré používate na držanie tvaru, nanášajte na celý povrch vlasov. Inak postupujte pri objemových tužidlách, ktoré sa nanášajú len ku korienkom, kde vlas nadvihnú.

 

 

Z mokrých vlasov treba vodu len vytlačiť.

PRAVDA!
K vlasom treba pristupovať veľmi opatrne. A to najmä, keď sú mokré. Ak by ste ich uterákom vyšúchali, mohli by ste poškodiť šupinatý povrch vlasu. Výsledkom by bola zamotaná štica bez lesku. Preto radšej vezmite do ruky nahriaty uterák a prikladajte ho jemne k vlasom, kým nebudú suchšie.

 


 Šampón musí poriadne peniť.“

LOŽ!
Tu platí rovnaké pravidlo ako pri pene do kúpeľa. Čím je výživnejšia, tým menej peny narobí. Napríklad šampóny na suché a poškodené vlasy toľko nepenia, pretože obsahujú premasťujúce zložky, napríklad rôzne oleje. To však neznamená, že by vlasy neočistili či nebodaj zamastili.

 


 Pravidelným podstrihávaním budú vlasy bohatšie.

LOŽ!
Pravda je, že vlasy vyzerajú bohatšie len opticky. Každodenná úprava ich zaťažuje a spôsobuje, že sa lámu a štiepia, a tým strácajú na objeme. Keď takto poškodené končeky odstrihnete, logicky budú vlasy vyzerať bohatšie. Pravidelným podstrihávaním budú však v každom prípade zdravšie, keďže vlas nebude musieť investovať celú svoju energiu do výživy vysilených končekov.

 


 

 Pri fénovaní dodržiavajte odstup.

PRAVDA!
Vysoká teplota vzduchu z fénu vlasy vysušuje, odoberá im dôležitú vlhkost sú potom vysušené a bez života. Preto vždy dodržiavajte aspoň 20 cm odstup od hlavy, pričom jemné a poškodené vlasy fénujte výlučne vlažným vzduchom.